

«Турбота про здоров'я - це найважливіша праця вчителя.
Від життєрадісності, бадьорості дітей залежить їх духовне життя, світогляд, розумовий розвиток, міцність знань, віра в свої сили»
В.О.Сухомлинський
З 01 вересня 2021 року у ОЗО "Миронівський академічний ліцей №3", Миронівської ТГ, Обухівського району, Київської області до дитячого меню було включено нові страви із збірника Євгена Клопотенка з побажаннями здобувачів освіти та батьків. У раціоні страв учнів є овочі, фрукти, кисломолочний сир, риба, м’ясо, макаронні вироби – все для здорового та збалансованого харчування!
Раціональне харчування тих, хто навчається - одна з умов створення здоров`язберігаючого середовища в загальноосвітніх установах, зниження негативних ефектів і наслідків функціонування системи освіти.
Недостатня кількість поживних речовин в дитячому віці негативно позначається на показниках фізичного розвитку, захворюваності, успішності, сприяє прояву обмінних порушень і хронічної патології Найважливішою умовою для підтримки здоров'я, високій працездатності і витривалості людини є повноцінне і правильне живлення. Питання організації шкільного харчування останніми роками викликають підвищену зацікавленість.
Основу передбачуваних підходів складає впровадження нових схем харчування школярів і використання сучасного високоякісного устаткування, що дозволяє при мінімальних витратах забезпечити харчування школярів на рівні вимог сьогоднішнього дня.
Тому адміністрація Миронівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст.№3 сьогодні приділяє велику увагу питанням життя і здоров'я дітей і підлітків. Особливо зараз гостро встало питання про організацію раціонального шкільного харчування. Харчування має бути збалансованим, протягом дня дитина має отримувати необхідний для цього мінімум харчових і мінеральних речовин. Якщо врахувати, що велику частину часу діти проводять в школі, то і повноцінно харчуватися вони повинні тут .
У ОЗО "Миронівський академічний ліцей №3" був зроблений капітальний ремонт шкільної їдальні.
Відремонтована їдальня зустріла учнів зміненим сучасним інтер' єром: нові умивальники, нова підвісна стеля із яскравим освітленням, перероблене місце для видачі їжі, нова плитка, вдало підібрані кольори- усе тішить око й викликає бажання приходити сюди раз у раз, щоб посмакувати чудовими обідами. На ремонт було витрачено 1 млн.400 тис.грн.
Симоненко Л.Б., заступник директора школи з виховної роботи
ЇДАЛЬНЯ ЛІЦЕЮ
Їдальня працює щодня з 09.00 до 16.00.
Персонал забезпечує гаряче безкоштовне дієтичне харчування учнів , які мають захворювання шлунково-кишкового тракту, та безкоштовне пільгове харчування, відповідно до ст. 19 Закону України „Про державну допомогу сім’ям з дітьми”.
Облік обідів, якість приготування, організація споживання їжі ретельно контролюється адміністрацією ліцею та медперсоналом.
Організація шкільного харчування
Практика організації харчування в нашій школі переконала нас в перевазі їдалень, що працюють безпосередньо на сировині. Їх повна автономність в приготуванні їжі, дає велику можливість забезпечення на місці блюд найрізноманітнішого меню.
Відсутність необхідності транспортування їжі на тривалу відстань, її заморожування (охолоджування) і повторного розігрівання дає можливість зберегти не лише смакові достоїнства, але і харчову цінність. З іншого боку, приготування їжі в таких умовах вимагає наявність значного штату персоналу в таких їдальнях, вони мають бути оснащені повним устаткуванням для обробки сировини, приготування їжі, її роздачі, збору і миття посуду.
У їдальні ліцею виконуються всі санітарно – епідеміологічні вимоги до організації живлення що навчаються в школі.
Всі приміщення укомплектовані необхідним устаткуванням. Цього року в їдальні був проведений ремонт.
За час роботи в ліцеї не було жодного випадку захворювання кишковою інфекцією з вини їдальні. Перед входом в приміщення їдальні для миття рук організовано спеціальне місце, обладнане рукомийниками.
У меню учнів систематично включаються страви з м'яса, риби, молока. Проводиться анкетування батьків по питаннях якості та асортименту блюд, що виготовляються, . Результати опитувань і пропозиції виносяться для обговорення на батьківських зборах і з обслуговуючим персоналом їдальні.
Класними керівниками проводиться позакласна виховна робота з учнями по вихованню культури харчування і відповідальності за своє здоров'я.
В організації харчування учнів є ще багато невирішених проблем. Виконання програми "Шкільне харчування" дозволить школі досягти наступних результатів:
Поліпшити якість харчування школярів і забезпечити його безпеку;
Організувати правильне, збалансоване харчування дітей і підлітків з врахуванням їх вікових особливостей;
Продовжити формувати навички здорового харчування учнів і їх батьків;
Укріпити матеріально-технічну базу шкільної їдальні.
Оснастити потрібним технологічним устаткуванням шкільний харчоблок;
Удосконалювати розроблену систему моніторингу стану здоров'я учнів.
Надавати соціальну підтримку окремим категоріям учнів.
Коментарi